Alle bedrifter trenger en strømavtale, men alt for få vet om de har avtale som fortsatt har gode vilkår. Ofte er den enkleste måten å spare penger på å bytte til en bedre avtale. Mange har hatt samme avtale i årevis, mens andre ikke vet hvilken avtale de engang har.

Strømleverandørene operer som regel med tre ulike typer avtaler: spotpris, variabel pris og fastpris. Det kan være lurt å sette seg inn i de ulike typene før man bestemmer seg for hvilken avtale man ønsker. Det kan derfor være greit med en liten gjennomgang.

Spotpris – Følger prisene i markedet og er historisk sett billigst

Spotprisen er rett og slett markedsprisen for strøm. Med en spotprisavtale betaler man derfor innkjøpspris, og noen påslag i forskjellige former. Påslaget består gjerne av et fastbeløp per måned og et påslag per kWh man bruker.

Siden spotprisen endres fra time til time, vil man kunne oppleve svingende strømpris på fakturaen gjennom året. Etter en vinter med høyere priser kan man, som regel, nyte godt av lavere priser på sommerhalvåret. Historisk sett så er dette den billigste avtalen over tid, men den gir også litt større uforutsigbarhet.

Variabel pris – Forsikrer deg mot høye pristopper

Denne typen avtale er en blanding mellom spotpris- og fastprisavtale. Det er en jungel av ulike varianter av denne typen avtale og kan være vanskelige å forstå seg på. Ofte brukes ord som pristak eller garantipris når det er snakk om denne typen avtale. Gjengangeren er at ved at du har en fast og en variabel del så er du sikret mot de helt store toppene, mot at du jevnt over betaler litt mer enn spotprisen.

Variabel pris har vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men den gir mer forutsigbarhet. Du vil ikke dra nytte av når strømmen er som billigst og du vil heller ikke få de store smellene når strømmen er på det dyreste.

Fastpris – For de som ønsker forutsigbarhet

I en fastprisavtale betaler man samme pris for strømmen gjennom hele året. Man vil dermed unngå prissvingninger man har med andre typer avtale. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men kan passe bedrifter som ønsker forutsigbarhet i sine utgifter.

Så, hvilken avtale burde jeg velge for mitt borettslag eller bedrift?

Spotpris er den billigste avtaletypen over tid, og det er denne avtaletypen som Forbrukerrådet anbefaler. Med høye og svingende strømpriser er det mange som lurer på hvilken strømavtale som er best og Forbrukerrådet advarer mot å binde seg for dyrt og for lenge.

Hvis du ønsker å forsikre deg mot svingninger og fremtidige pristopper, så kan uansett fastpris være et godt alternativ. Husk å sjekke hvor lang bindingstiden er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt.

Forbrukerrådet mener at strømselskapenes markedsføring av variable avtaler ofte er uærlige og lurer kundene, og er derfor noe vi anbefaler våre kunder å være forsiktige med å inngå. Les Forbrukerrådet’s artikkel her

Er du fortsatt i tvil om hvilken strømavtale bedriften din skal ha, eller trenger bedriften din energikartlegging? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Alle bedrifter trenger en strømavtale, men alt for få vet om de har avtale som fortsatt har gode vilkår. Ofte er den enkleste måten å spare penger på å bytte til en bedre avtale. Mange har hatt samme avtale i årevis, mens andre ikke vet hvilken avtale de engang har.

Strømleverandørene operer som regel med tre ulike typer avtaler: spotpris, variabel pris og fastpris. Det kan være lurt å sette seg inn i de ulike typene før man bestemmer seg for hvilken avtale man ønsker. Det kan derfor være greit med en liten gjennomgang.

Spotpris – Følger prisene i markedet og er historisk sett billigst

Spotprisen er rett og slett markedsprisen for strøm. Med en spotprisavtale betaler man derfor innkjøpspris, og noen påslag i forskjellige former. Påslaget består gjerne av et fastbeløp per måned og et påslag per kWh man bruker.

Siden spotprisen endres fra time til time, vil man kunne oppleve svingende strømpris på fakturaen gjennom året. Etter en vinter med høyere priser kan man, som regel, nyte godt av lavere priser på sommerhalvåret. Historisk sett så er dette den billigste avtalen over tid, men den gir også litt større uforutsigbarhet.

Variabel pris – Forsikrer deg mot høye pristopper

Denne typen avtale er en blanding mellom spotpris- og fastprisavtale. Det er en jungel av ulike varianter av denne typen avtale og kan være vanskelige å forstå seg på. Ofte brukes ord som pristak eller garantipris når det er snakk om denne typen avtale. Gjengangeren er at ved at du har en fast og en variabel del så er du sikret mot de helt store toppene, mot at du jevnt over betaler litt mer enn spotprisen.

Variabel pris har vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men den gir mer forutsigbarhet. Du vil ikke dra nytte av når strømmen er som billigst og du vil heller ikke få de store smellene når strømmen er på det dyreste.

Fastpris – For de som ønsker forutsigbarhet

I en fastprisavtale betaler man samme pris for strømmen gjennom hele året. Man vil dermed unngå prissvingninger man har med andre typer avtale. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men kan passe bedrifter som ønsker forutsigbarhet i sine utgifter.

Så, hvilken avtale burde jeg velge for mitt borettslag eller bedrift?

Spotpris er den billigste avtaletypen over tid, og det er denne avtaletypen som Forbrukerrådet anbefaler. Med høye og svingende strømpriser er det mange som lurer på hvilken strømavtale som er best og Forbrukerrådet advarer mot å binde seg for dyrt og for lenge.

Hvis du ønsker å forsikre deg mot svingninger og fremtidige pristopper, så kan uansett fastpris være et godt alternativ. Husk å sjekke hvor lang bindingstiden er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt.

Forbrukerrådet mener at strømselskapenes markedsføring av variable avtaler ofte er uærlige og lurer kundene, og er derfor noe vi anbefaler våre kunder å være forsiktige med å inngå. Les Forbrukerrådet’s artikkel her

Er du fortsatt i tvil om hvilken strømavtale bedriften din skal ha, eller trenger bedriften din energikartlegging? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Alle bedrifter trenger en strømavtale, men alt for få vet om de har avtale som fortsatt har gode vilkår. Ofte er den enkleste måten å spare penger på å bytte til en bedre avtale. Mange har hatt samme avtale i årevis, mens andre ikke vet hvilken avtale de engang har.

Strømleverandørene operer som regel med tre ulike typer avtaler: spotpris, variabel pris og fastpris. Det kan være lurt å sette seg inn i de ulike typene før man bestemmer seg for hvilken avtale man ønsker. Det kan derfor være greit med en liten gjennomgang.

Spotpris – Følger prisene i markedet og er historisk sett billigst

Spotprisen er rett og slett markedsprisen for strøm. Med en spotprisavtale betaler man derfor innkjøpspris, og noen påslag i forskjellige former. Påslaget består gjerne av et fastbeløp per måned og et påslag per kWh man bruker.

Siden spotprisen endres fra time til time, vil man kunne oppleve svingende strømpris på fakturaen gjennom året. Etter en vinter med høyere priser kan man, som regel, nyte godt av lavere priser på sommerhalvåret. Historisk sett så er dette den billigste avtalen over tid, men den gir også litt større uforutsigbarhet.

Variabel pris – Forsikrer deg mot høye pristopper

Denne typen avtale er en blanding mellom spotpris- og fastprisavtale. Det er en jungel av ulike varianter av denne typen avtale og kan være vanskelige å forstå seg på. Ofte brukes ord som pristak eller garantipris når det er snakk om denne typen avtale. Gjengangeren er at ved at du har en fast og en variabel del så er du sikret mot de helt store toppene, mot at du jevnt over betaler litt mer enn spotprisen.

Variabel pris har vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men den gir mer forutsigbarhet. Du vil ikke dra nytte av når strømmen er som billigst og du vil heller ikke få de store smellene når strømmen er på det dyreste.

Fastpris – For de som ønsker forutsigbarhet

I en fastprisavtale betaler man samme pris for strømmen gjennom hele året. Man vil dermed unngå prissvingninger man har med andre typer avtale. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men kan passe bedrifter som ønsker forutsigbarhet i sine utgifter.

Så, hvilken avtale burde jeg velge for mitt borettslag eller bedrift?

Spotpris er den billigste avtaletypen over tid, og det er denne avtaletypen som Forbrukerrådet anbefaler. Med høye og svingende strømpriser er det mange som lurer på hvilken strømavtale som er best og Forbrukerrådet advarer mot å binde seg for dyrt og for lenge.

Hvis du ønsker å forsikre deg mot svingninger og fremtidige pristopper, så kan uansett fastpris være et godt alternativ. Husk å sjekke hvor lang bindingstiden er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt.

Forbrukerrådet mener at strømselskapenes markedsføring av variable avtaler ofte er uærlige og lurer kundene, og er derfor noe vi anbefaler våre kunder å være forsiktige med å inngå. Les Forbrukerrådet’s artikkel her

Er du fortsatt i tvil om hvilken strømavtale bedriften din skal ha, eller trenger bedriften din energikartlegging? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Kontakt oss

Ta kontakt for en uforpliktende samtale rundt Klima, Energi og Bærekraft

Opplysningene du gir oss via dette kontaktskjemaet vil kun bli brukt til å besvare din henvendelse.

Redusere energikostnadene?

Redusere energikostnadene?

Ønsker du hjelp med energioptimalisering, redusering av energikostnadene eller ønsker du en grønnere profil? Ta kontakt med oss for en uformell prat.

Ønsker du hjelp med energioptimalisering, redusering av energikostnadene eller ønsker du en grønnere profil? Ta kontakt med oss for en uformell prat

Redusere energikostnadene?

Ønsker du hjelp med energioptimalisering, redusering av energikostnadene eller ønsker du en grønnere profil? Ta kontakt med oss for en uformell prat